NEVELŐSZÜLŐKET KERESÜNK!

Befogadás, gondozás, felelősségvállalás!

Gyakran ismételt kérdések

Egyedülálló vagyok, lehetek nevelőszülő?

Természetesen egyedülálló felnőtt is lehet nevelőszülő! Hogy pontosan milyen követelményeknek kell megfelelnie, megtalálja a ’Ki lehet nevelőszülő?’ menüpontban, honlapunk Főoldalán.

Nem értem, miért kell tanfolyamot elvégeznem ahhoz, hogy nevelőszülő lehessek, hiszen már több vérszerinti gyermeket felneveltem!

Az eddigi szülői tapasztalataira természetesen nagy szükség lesz az Önhöz kerülő gyermekek nevelésében is! Tudnia kell azonban, hogy az Önhöz kerülő gyermekek rendkívül speciális helyzetből, sokszor traumák, súlyos lelki sérülések után kerülnek Önhöz, emiatt olyan tudásra is szüksége lesz, amelyet korábban nem kellett alkalmaznia. Mint ahogy azt is tudnia kell, hogyan segítse a gyermeket abban, hogy vérszerinti szüleivel tartsa a kapcsolatot. Fel kell készülnie arra, hogy az Ön által nevelt gyermeket, ha elérkezett az idő, akkor vagy vérszerinti családjához, vagy örökbefogadó szülőkhöz elengedje. Többek között ezekhez a különleges feladatokhoz nyújt segítséget a tanfolyam.

Választhatok a gyerekek közül, hogy ki kerüljön hozzám? Eldönthetem, hogy milyen korú és nemű legyen?

Nem, minden esetben a gyermekeknek keressük meg a legmegfelelőbb családot, és nem fordítva.

Mennyi ideig lesz nálam a gyermek?

Ez rendkívül sok tényezőtől függ. Akad olyan helyzet, hogy csak néhány napról van szó, míg más esetben éveken át a nevelőszülőnél marad a gyermek.

Kapcsolatban kell lennem a hozzám került gyermek vérszerinti családjával?

Igen, a nevelőszülő elsősorban a híd szerepét tölti be, aki addig fogadja be a családjából kiemelt gyermeket, amíg az vissza nem kerülhet a vérszerinti szüleihez (vagy örökbefogadó szülőkhöz). Emiatt fontos, hogy a gyermekek a gyámhivatal által meghatározott módon kapcsolatban maradhassanak a vérszerinti szüleikkel. Ebben a kapcsolattartásban, az Ön feladataiban, segítséget nyújt a nevelőszülői hálózat tanácsadói.

Milyen gyakran kell a gyermek számára a vér szerinti családdal a kapcsolatot biztosítanom?

A gyámhivatali határozat szerinti gyakorisággal. Egyes esetekben heti, kétheti vagy havi gyakorisággal, de lehet olyan eset is, amikor a gyámhivatal nem engedélyezi a gyermek kapcsolattartását a vér szerinti szülővel, nagyszülővel. Nagyon fontos, hogy a nevelőszülő betartsa a gyámhivatal határozatában foglaltakat, mert a gyermek és az Ön biztonságát is ez szolgálja.

Mire terjed ki a környezettanulmány, amelyet a jelentkezésem után készítenek?

A gyermek befogadásához szükséges feltételekre, így pl. a szobák számára, méretére, fürdőszoba, meglétére, rendelkezésre álló bútorzatra és háztartási eszközökre, a lakás tisztaságára, a lakás és a kert, az udvar biztonságosságára, a leendő nevelőszülő jövedelmi és vagyoni helyzetére, a vele egy háztartásban élőkre. 

Hány gyermek kerülhet hozzám egyidejűleg?

Ha nincs olyan kiskorú saját gyermeke, akiről Ön gondoskodik, akkor legfeljebb 5 gyermek és fiatal felnőtt együttes ellátását biztosíthatja. Ha van saját gyermeke, akivel együtt élnek, akkor vele/velük együtt összesen maximum 6 gyermek vagy fiatal felnőtt együttes ellátását biztosíthatja.


További kérdéseivel forduljon a nevelőszülői hálózatok munkatársaihoz!
Elérhetőségeiket a Kapcsolat menüpontra kattintva találja meg.


Ha ÖN szívesen lenne nevelőszülő, érdeklődjön az alábbi
elérhetőségeken az Ön megyéjében működő nevelőszülői hálózatokról.